Конституционен съд

КС обяви за противоконституционна смяната на шефа на Сметната палата

Kонституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на предишния парламент, с което Цветан Цветков беше освободен като председател на Сметната палата. Както е известно, Цветков беше освободен като председател на Сметната палата през януари тази година, с решение на 48-то НС и гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Правосъдният министър Атанас Славов припомни във Фейсбук, че на 1 февруари „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха жалба в Конституционния съд срещу освобождаването на Цветков. „Тогава бяхме убедени, че това набързо и без аргументи взето решение в последните дни на предишния парламент е противоконституционно. Това беше политическа саморазправа с председател на независима институция, овластена да осигурява спазването на правилата за разходването на публичните средства“, пише Славов.

В качеството си на министър на правосъдието мога да гарантирам, че ще продължа да отстоявам правото в рамките на своите правомощия с всички законни инструменти, посочва той.

“Днес с единодушие Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на 48-то НС освобождаването на председателя на Сметната палата. С това решение Цветан Цветков се връща на поста си”, заяви депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и зам.-председател на парламента Никола Минчев. “Ние внесохме жалба до Конституционния съд, защото бяхме убедени, че това решение бе политическо мотивирано”, заяви още Никола Минчев.