атанас славов

Правната комисия не изслуша министър Славов по казуса „Сарафов“

Правната комисия не изслуша министъра на правосъдието Атанас Славов. Според предварителната й програма това трябваше да стане днес, 21 юни, като точка Първа от дневния й ред. Изслушването бе във връзка с действията, които министър Славов смята да предприеме, като председателстващ Пленума на Висшия съдебен съвет, свързани с избора на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

Припомняме, че още през уикенда Славов обяви, че на 22 юни – на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет ще внесе допълнителна точка в дневния ред, така че да се проведе обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващия длъжността главен прокурор на Република България.

Въпреки широкия обществен интерес по казуса с определянето на Борислав Сарафов като и. д. главен прокурор – избор, извършен от страна на Прокурорската колегия, още в началото на днешното заседание на правната комисия Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи именно изслушването на правосъдния министър да отпадне. Нейният аргумент бе, че министър Славов е призован да бъде изслушан в пленарната зала на Народното събрание по същия казус и че това е заложено в програмата на парламента за тази седмица.

В същото време депутатът от „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ Мирослав Иванов изрази съмнение, че изобщо ще се стигне до подобно изслушване, тъй като то е включено като точка 11 в програмата на парламента и сподели, че е скептичен, че за въпросите на депутатите към министър Славов ще остане достатъчно време.

Последва гласуване, при което предложението на Десислава Атанасова не бе прието – подкрепиха го 10 народни представители, против бяха 8, а двама – въздържали се. След това думата взе Петър Петров от „Възраждане“, който поиска правната комисия да включи допълнителна точка в дневния си ред – разглеждане на проекторешение на Народното събрание за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев. Петров настоя депутатите да се съобразят с желанието му, тъй като на 7 юли изтича срокът, в който парламентът е длъжен да излезе с решение за провеждането на народното допитване.

Председателят на правната комисия – Стою Стоев посочи, че досегашната практика на Народното събрание е била първо съпътстващите комисии да вземат отношение по въпроса на предложения референдум, а след това да се включи и водещата – в случая правната комисия.

Така или иначе Стоев предложи като точка 3 в дневния ред да се включи въпроса за референдума, повдигнат от „Възраждане“. Предложението не беше прието – само четирима гласуваха „за“, а 17 бяха въздържали се. След това се премина към гласуването на самия дневен ред на парламентарната комисия по правни въпроси. „За“ бяха 7 народни представители, против – 0, а въздържали се – 14 депутати. С това дневният ред на заседанието бе отхвърлен и Стою Стоев обяви, че закрива заседанието.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ призова да се даде 15-минутна почивка и колегите му да преосмислят позицията си, посочвайки, че министър Атанас Славов и екипът му са дошли на крака на заседанието на правната комисия.

Стоев даде поисканата „пауза“ с уговорката след нея да бъде прегласувано решението за приемането на дневния ред на комисията по правни въпроси.

След 15-е минути Десислава Атанасова обяви, че ситуацията с отхвърления дневен ред е безпрецедентна и отново поиска – след прегласуването – в дневния ред да остане само една точка – Обсъждането на второ гласуване на промените по Наказателния кодекс, което така или иначе си бе заложено като точка 2 за днес.

Отново Мирослав Иванов от ПП-ДБ настоя да бъде изслушан правосъдният министър. Той обаче успокои народните представители, че винаги, когато парламентът го призове, е готов да се яви. След това последва прегласуването на дневния ред и резултатът не бе по-различен. „За“ бяха 8 от депутатите, „против“ – нямаше, но заради 14 от народните представители, гласували „въздържал се“, дневният ред бе отхвърлен. Председателстващият комисията – Стою Стоев обяви, че заседанието е изчерпано и го закри.