Следовател стана един от първите заместници на Сарафов

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов назначи и първия си заместник, след като на 12 юни бе избран да поеме прокуратурата. Днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Мария Енчева Павлова – следовател в Национална следствена служба, на длъжност „заместник на главния прокурор“, по предложение на Сарафов.

Мария Павлова, която в момента е следовател в Националната следствена служба (НСлС), е назначена за заместник-министър на правосъдието в кабинета на служебния министър Крум Зарков на 9 август 2022 година. Тя е била повече от десет години следовател в НСлС, а преди това и в Столичната следствена служба. Няколко години е работила и като прокурор в Софийската районна прокуратура. Заемала е длъжността служебен министър на правосъдието в периода 27 януари – 4 май 2017 година. Също така е била заместник–министър на  правосъдието в две служебни правителства – от 17 май 2021 до 27 януари 2022 година. 

Прокурорската колегия на ВСС уважи молбата на Красимира Филипова и Десислава Пиронева за освобождаване от поста заместник-главен прокурор и бяха преназначени като прокурори с ранг прокурор към ВКП. Това стана след решение на извънредно заседание на колегията. Другият заместник на бившия вече главен прокурор Иван Гешев – Даниела Машева също бе освободена от поста и колегията реши да я назначи като прокурор във ВКП.