Стою Стоев

Стою Стоев: Не е ли Сарафов прекалено овластен в момента?

„Г-н Сарафов в момента е директор на Следствието, а сега ще е и и.д. главен прокурор. Това не е ли прекалено овластяване на един човек в момента?“

Този въпрос постави председателят на правната комисия в парламента и депутат от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Стою Стоев в ефира на Българското национално радио.

Той коментира и процеса във Висшия съдебен съвет, в рамките на който беше избран Борислав Сарафов за и. д. главен прокурор с думите, че той не е бил прозрачен и открит, а е протекъл по изключително прибързана процедура.

Стоев подчерта, че част от критиките, които са имали към Иван Гешев, са ги имали и към Борислав Сарафов. По думите му всички проблеми, които са съпътствали управлението на прокуратурата от Иван Гешев, индиректно могат да се насочат и към Сарафов.

„В последния момент чухме, че Сарафов има различно мнение от това на Гешев, преди това три години нищо не чухме“, коментира Стою Стоев.

По отношение на конституционните промени, които трябва да гарантират по-голяма независимост на съдебната власт, Стоев обясни, че в идеите на ПП-ДБ основната цел е реформа в структурата на Висшия съдебен съвет.

От ПП-ДБ смятат, че Съветът трябва да бъде разделен на два органа. В този за съда – трябва да имат преимущество съдии, избрани от съдии, посочи Стоев и добави, че това е международен стандарт. Той уточни, че за конституционната си реформа от ПП-ДБ ще водят разговори с всички партии, които имат желание, включително с ИТН и с „Възраждане“.

Стоев призова депутатите от БСП да преосмислят своето решение и те също да седнат на масата за преговори по повод конституционните промени. По думите му идеята е надпартийна и цялото общество трябва да бъде убедено, че промените са наложителни. По отношение на премахването на фигурата на главния прокурор Стоев коментира, че това е много сериозен въпрос и той не е от компетенцията на обикновено Народно събрание, ето защо депутатите трябва да се концентрират върху нещата, които могат да постигнат в сегашното Народно събрание.

Относно ротационното управление Стою Стоев обясни, че след 9 месеца не е нужно цялото правителство да подава оставка, а само премиерът. След това ще се подкрепи министърът-председател Мария Габриел със същия състав на правителството, уточни Стоев. Той обаче предупреди, че от ПП-ДБ ще подкрепят правителство с министър-председател Габриел и с министрите, които са в момента, стига те да вървят по пътя, който те са очертали още в началото – към мерки за приемане в Шенген и в еврозоната.