Крум Зарков

Зарков упрекна ПП-ДБ, че постъпват непочтено към министър Славов

Не е почтено „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ да изправя собствения си министър пред ситуация, в която той не разполага с необходимите лостове за действие.

Така бившият министър на правосъдието Крум Зарков коментира заканата на ПП-ДБ, че наследникът на поста му – Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия, за да свали от поста новоизбрания изпълняващ функциите на главен прокурор Борислав Сарафов.

„Какво може да направи Славов – да атакува пред Конституционния съд избора на Сарафов или да апелира пред ВСС да преразгледа решението?“ – постави въпрос Крум Зарков в ефира на Българската национална телевизия. По думите му не това е решението – трябва ПП-ДБ да се съберат със своите партньори в управлението и ясно да заявят, че е необходим избор на нов Висш съдебен съвет.

Зарков подчерта, че сегашното мнозинство, което се легитимира чрез необходимостта от конституционна промяна в съдебната власт, трябва много бързо да осигури условия за необходимото мнозинство от две трети, което да избере нов Висш съдебен съвет (ВСС), който да започне процедура за титуляр на поста главен прокурор.

Според Зарков, ако това не бъде направено възможно най-бързо, кризата във ВСС ще доведе до правителствена криза.

„Това е залогът за следващото управление, за неговата легитимация. То или може да направи това нещо и да проведе качествено нов избор на ВСС, който да успокои системата, или общественото напрежение ще се трупа и една от съставните части на ротационното управление ще загуби всякаква възможност да участва в управлението“ – обясни Зарков.

Висшият съдебен съвет в сегашния си състав не трябва да прави повече кадрувания в съдебната система, категоричен бе бившият правосъден министър Крум Зарков. Той определи начина, по който бе избран Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор като предизвестен скандал, имайки предвид, че той е бил извършен само от прокурорската колегия. В същото време Зарков посочи, че не е работа на политическа сила, която е в управлението на страната, да критикува избора, имайки предвид реакцията на ПП-ДБ след определянето на Борислав Сарафов за наследник на Иван Гешев на поста изпълняващ функциите на главен прокурор.