Борислав Сарафов зам. главен прокурор

И.д.обвинител № 1 може да ревизира Гешевите искания за имунитети

И.д. главният прокурор Борислав Сарафов с голямо желание се зае да разчиства авгиевите обори на бившия си шеф Иван Гешев. След като се закани, че ще смени заместник-главните прокурори заради очевидната им лоялност към бившия обвинител №1, Сарафов даде знак, че може да преразгледа исканията за имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков.

Заместникът на Гешев, поел временно длъжността му, бе попитан дали ще поддържа исканията на предшественика си за свалянето на депутатски имунитети. Както е известно, сред тях са тези на Бойко Борисов заради делото „Барселонагейт“, както и на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заради канадското гражданство. „Ще преценим тепърва дали са обосновани, или са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците“, заяви Сарафов.

След като се посъветва с колегите си, може да бъде назначена ревизия за сроковете, качеството и ритмичността на разследването по делата, свързани с Борисов, стана ясно от изявлението на Сарафов. Освен „Барселонагейт“ става дума и за разследването по онези снимки на кюлчета и пачки в чекмеджето на бившия премиер.

„В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, който отдавна трябваше да е приет, той активизира тези дела“, заяви Сарафов. „Не звучи сериозно да се превеждат година и половина тези документи“, каза той. Сарафов посочи за пример делото за декларираното от Петков гражданство, което първо е „охотно прекратено, а след това рязко възобновено“.

„Прокуратурата има нужда от нормализиране, защото в последните дни се оказа, че тя може да бъде използвана като оръжие срещу неудобните. Такъв бях и аз. Относно сигналите срещу мен – дълбоко убеден съм, че трябва да се разследва не само съществото им, а как са фабрикувани, създадени и подадени. Може да излязат сериозни злоупотреби“, заяви Сарафов.