Заседание ВСС

ВСС ще насрочи колегия да определи и.д. главен прокурор

Очаква се днес, 16 юни, Висшият съдебен съвет да се събере и да насрочи колегия, на която да бъде посочен изпълняващ длъжността главен прокурор. Това се налага, след като вчера, 15 юни, държавният глава Румен Радев издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Очаква се днес решението да бъде публикувано в „Държавен вестник”.

Иван Гешев беше отстранен от Пленума на Висшия съдебен съвет с мнозинство от 16 на 4 гласа заради словосъчетанието „политически боклук“, което той произнесе на пресконференция, на която демонстративно скъса оставката си.

След като президентът подписа указа за освобождаването на Иван Гешев, Висшият съдебен съвет ще трябва в най-кратки срокове да открие и процедура за избор на титуляр.

Според закона кандидатури могат да издигат минимум трима членове от прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Вчера, в първия си коментар след указа на президента, Иван Гешев постави въпрос в пост във „Фейсбук“: „Дали тези “политици”, които изкривиха истината и несправедливо ме отстраниха заради думите “политически боклук, извинявам се за израза” – дали по този начин ще постигнат одобрението на хората?

След указа на президента и министърът на правосъдието Атанас Славов коментира случая с пост в социалната мрежа. В него се посочва:

„Президентът завърши по логичен и конституционно издържан начин процедурата по освобождаването на Иван Гешев от позицията главен прокурор, като се съобрази с предложението на пленума на Висшия съдебен съвет.

Сега цялата политическа класа и в частност ние като управляващи сме изправени пред историческата отговорност да променим по такъв начин съдебната система, че прокуратурата в България да работи в интерес на обществото, като обективно и систематично повдига в съда годни обвинения и стартира реална битка с престъпността на всички нива.“