Присъдата на ВСС за Гешев кацна в деловодството на президента

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е заведено днес в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В понеделник след проточило се заседание ВСС реши да отстрани от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Отстраняването му стана с подкрепата на 16 членове на съвета, против гласуваха четирима.

За да се стигне до неговото отстраняване от длъжност, е необходимо държавният глава Румен Радев да подпише указ за освобождаване от поста „Главен прокурор“.

В Европейския парламент в Страсбург днес се проведе изслушване при закрити врата, посветено на обстановката в България. Гешев говори накратко пред евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права двайсетина минути. Ще изчакам решението на президента Радев относно указа за моето отстраняване, ще изчакам решението на Конституционния съд и каквото имам да кажа, ще го кажа в България, заяви Гешев пред журналисти след изслушването в ЕП.