Парламент Иван Гешев

Слънцето в деня „Х“ на Гешев изгрява утре в Страсбург

Денят „Х“ за главния прокурор Иван Гешев, който е под обстрел в доскоро приятелския му кръг на Висшия съдебен съвет, е вторник, 13 юни. И не защото неговият душманин, „лицето Бойко Методиев Борисов“, както Гешев не веднъж го нарече, има рожден ден, а защото утре Гешев ще има възможност да занимае европарламента със себе си и делата си. Както е известно, утре и в сряда обвинител №1 е на работно посещение в Страсбург, където ще представи пред Европейския парламент напредъка на прокуратурата по разследване на дела за корупция по „високите етажи“ на властта.

Повод за визитата е покана към главния прокурор за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към еврокомисията граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

По искане на евродепутатите Гешев ще представи постигнатия от прокуратурата  напредък при разследване на случаи на корупцията по „високите етажи“ на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от мониторинговата група – прословутите дела „Барселонагейт“ и „Чекмеджето с кюлчета и пачки“.

Заседанието на групата е знаково – в него ще участват и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по „високите етажи“ на властта.

След спявката в мониторинговата група, в сряда Иван Гешев има планирани работни срещи с членове на Европейския парламент.

Денят „Х“ на Гешев и отпътуването му за Страсбург в понеделник предизвика множество коментари сред кадровиците на съдебната власт, които заседаваха по повод искането за предсрочно отстраняване на Гешев от поста му. Самият главен прокурор присъства на заседанието, взе отношение, но по обяд обяви, че закъснява за полета си и си тръгна. На излизане той обясни, че иска лично да присъства на заседанието, с идеята, че то ще се отложи. На вратата Гешев подбра и процесуалния си представител в производството във ВСС адвокат Радостина Томова, която също изрази становище, че присъствието на клиента й на заседанието по искане на оставката му е негово лично право. В отсъствието на двамата, кадровиците на съдебната власт поспориха дали заседанието да бъде отложено или не, като в крайна сметка решиха дебатът за оставката на Гешев да продължи в негово отсъствие.