ВСС

ВСС отказа да слуша записа от брифинга на Гешев

Кадровиците на съдебната власт не приеха двете доказателствени искания, свързани с  изказването на главния прокурор от 22 май, в което той описва детайлно хронологията на събитията, свързани с атентата срещу него и последвалото искане за отстраняването му.

То беше отхвърлено със 16 гласа „против“ и 2 гласа „за“.

Магистратите отхвърлиха и предложението да събират доказателства от медийни онлайн анкети на БНТ и Труд news от 9 юни и 12 юни, свързани с вижданията на гражданите за отстраняването на главния прокурор. 

То беше отхвърлено с 15 гласа „против“ и 3 гласа „за“.  

Както е известно, преди това мгистратите решиха да продължат заседанието в отсъствието на главния прокурор и неговия процесуален представител Радостина Томова. Предложението беше прието с 13 гласа „за“ и 7 гласа „против“. 

Главният прокурор напусна заседанието на ВСС, за да отлети за Страсбург, където ще присъства на заседание на комисията ЛИБЕ към Европейския парламент. Заедно с него заседанието на пленума напусна и адвокатът му Томова. Гешев обясни, че иска лично да присъства на цялото заседание на пленума и да упражни правото си на лична защита.