всс

Гешев напусна заседанието на ВСС, литна към Страсбург

Членовете на ВСС изслушаха главния прокурор Иван Гешев по време на заседанието на съвета по повод искането за предсрочното му освобождаване от длъжност. Един от зададените въпроси се отнасяше до писмото, което той получил на ВИП-а на летище София при завръщането си от командировка в САЩ. „Писмото ми беше дадено в пощенски плик заедно с ключа от дома ми. Даде ми го шофьор от прокуратурата. След това го отворих, вбесен го скъсах на две и се прибрах. Трябва да се разпитат служителите от ВИП-а – как е влязъл шофьора, и прочие. Писмото много добре се вписва в казуса с подаването на оставката ми на дата 15 май. Това е моето субективно виждане. Съдържанието е ясно, аз съм го преценил като заплаха. Не е хубаво да те взривяват, да се развие политическа атака срещу теб, не е хубаво да прочетеш в интернет за израелския експерт без никой да ти се обади и да ти каже. Проследете цялата поредност на събитията…Ако беше само писмото, щяха да се замисля, но всичко се развива в последователност и свързаност още от 1 май, заяви Гешев по повод на въпрос защо е преценил прословутото писмо като заплашително.

Гешев отговори също и на въпрос за какво е бил командирован в САЩ. „Това е организирана преди това програма, която включва САЩ и Турция. Посещението в Турция е ясно. Към този момент семейството ми все още беше в България и трябваше да осигуря охраната им. Приятелска държава се погрижи. Посещението в САЩ беше по покана от най-известните американски еврейски организации, срещата беше в Ню Йорк и в периода до прибирането ми проведох срещи във Вашингтон с представители на американския Конгрес. Срещата с еврейските организациите бяха по линия на речта на омразата и антисемитизма, човешките права“, заяви Гешев.

Адвокат Радостина Томова представи разпечатка от резултати от социологическо проучване от 9 юни на предаването „Денят започва“ на БНТ с искане да бъде приобщено към доказателствените материали. Искането бе прието с пълно мнозинство.

Главният прокурор обяви, че ще пътува за съвещанието на европейския парламент тази седмица. Той беше попитан дали има възможност да смени полета си днес за по-късно за целите на приключването на процедурата във ВСС по искането на предсрочното му освобождаване. Гешев заяви, че държи да участва лично в изслушването на комисията ЛИБЕ към европарламента. Участието ми ще е твърде интересно утре, заяви главният прокурор. Не е възможно да променя дата и часа на полета, допълни той. Атанаска Дишева му отговори, че той шиканира процедурата. „Аз не съм се родил главен прокурор и няма да умра като главен прокурор. Не ме притеснява това, въпросът е принципен – кой след това ще е наред, кой ще е следващия, защото е ясно какво се случва. Според мен голяма част от българските граждани са наясно какво се случва. Тук е заложена независимостта на съдебната власт, въпросът не е до мен“, отговори Гешев преди да поеме към Страсбург.

Правосъдният министър Атанас Славов заяви, че той също ще участва в изслушването в комисията ЛИБЕ и това не му пречи да участва в заседанието на ВСС. Струва ми се че вие се опитвате да провалите процедурата във ВСС с обсъждане на освобождаването ви, каза Славов.

„За публиката, която ни слуша ще кажа, че миналия четвъртък поискахме да се насрочи заседанието в дни преди понеделник, когато той трябваше да пътува. Гешев и защитата му се противопоставиха тогава. Внимателно трябва да преценим как ще продължим. В тази процедура не се налага личното присъствие на Гешев, още повече присъства адвоката му“, заяви Цветинка Пашкунова.

Гешев обяви, че държи да бъде изслушан запис от втория брифинг с него. Не възразявам докато ме няма, да изслушате тази пресконференция, около час и 40 минути е, мисля, че е относим към настоящото производство, каза той. Така, аз закъснявам, каза Гешев и се насочи към вратата.

Вероника Имова предложи доказателствено искане да бъдат представени всички доказателства от предмета на това производство, включително протоколи от трите заседания на пленума на ВСС от началото на юни. Това е чисто правно съображение, заяви Имова.

С цялото ми уважение, аз наистина закъснявам. Аз също държа да бъде изслушан записа от втората пресконференция. Аз съм обяснил причината за пътуването ми в Страсбург, каза Гешев. И излезе.

Адвокат Радостина Томова заяви, че се съобразява с желанието на клиента си и поиска заседанието да бъде прекратено и да продължи на друга дата. След което и тя пожела приятна работа на членовете на ВСС и излезе от залата.  

„Можем ли да продължим? Вече заявих че има пропуск в закона. Според мен трябваше лицата по това производство временно да бъдат отстранени от поста по време на тази процедура. Ние не можем да съобразяваме нашия график с графика на г-н Гешев? Според вас това какво е – не е ли шиканиране на процеса. Мисля че няма пречка да продължим нашата работа“, беше въпросът, който отприщи спор дали да продължи процедурата или не. 

Пашкунова призова да се гарантира правото на защита на Иван Гешев. Нека да спазим процедурата и да спазим възможностите за участието му и неговата защита на заседание в четвъртък, каза тя.

Боян Магдалинчев поиска ако заседанието бъде отложено, Гешев и представителят му да бъдат официално уведомени, че следващото заседание ще е по същество.

Калина Чапкънова припомни, че заседанието е било веднъж отложено, с мотив на Иван Гешев да се подготви за изявлението към нацията, което той обяви за петък миналата седмица. „Такова изявление нямаше. В крайна сметка приключването на производството в разумен срок тежи на нашите плещи, разбира се, без да накърняваме правото на защита на г-н Гешев. До този момент всичко, което сме направили е подчинено на ненакърняването на процесуалните права на г-н Гешев. Моето предложение да продължим да гледаме предметът, с който сме ангажирани“, заяви Чапкънова.

Вероника Имова припомни, че правото на лично участие е част от правото на защита. Ще лишим ли Иван Гешев от това, запита тя и призова заседанието да се отложи за следващия четвъртък.

Боян Новански определи случващото се като резил. „Това не е съд, все пак. Ако така съдиите се държаха в съда, нямаше да имат грешка, но това не е съд“, заяви той.

След това заседаващите поискаха почивка.