ВСС

ВСС реши да продължи дебата за Гешев в негово отсъствие

След кратка почивка, ВСС продължи заседанието за обсъждане на предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Както „Банкеръ“ вече информира, Гешев напусна заседанието, тъй като има резервиран час за полет до Страсбург, където утре ще участва в изслушване на комисията ЛИБЕ в европарламента. 

Тръгването на Гешев отключи спорове дали той злоупотребява с правото си на лично участие и защита в производството на съвета по неговата оставка. Част от членовете на ВСС, сред които Вероника Имова защитиха Гешев и се обявиха в спазването на гарантираните му от закона права. Друга част от ВСС пък настояха, че главният прокурор и неговият процесуален представител Радостина Томова очевидно шиканират процедурата и заявиха, че заседанието трябва да продължи по същество в отсъствието на двамата. 

Очевидно е, че главният прокурор смята участието в заседанието на ЛИБЕ особено важно, заради нещата които той ще каже там, се чу в залата. Тук няма злоупотреба с право, заяви Имова. Нека да не изкривяваме правото, трябва да уважим исканията на Гешев и неговия представител. Още повече те присъстваха на заседанието до 12 часа и ние нямаме причина да не уважим тяхното искане, призова тя. Имова поиска също до сряда да бъдат готови протоколите от заседанията на ВСС от началото на юни досега, тъй като те съдържат доказателствени материали. 

Атанаска Дишева се разграничи от позицията на Имова. Налице е злоупотреба с право, заяви тя. Този дебат е изчерпан – имаше две тези и предлагам да приключим с гласуване дали отлагаме заседанието на пленума или не, предложи Олга Керелска. Тя поиска и да се гласуват внесените доказателствени искания, след това и предложението за прекратяване на заседанието.

Председателстващият заседанието Атанас Славов предложи за гласуване първо въпроса за продължаване или отлагане на заседанието. ВСС да продължи производството, реши съветът с 13 гласа „за“ и 7 гласа „против“. Производството продължава в днешното заседание на съвета, обяви Славов.

ВСС подложи на гласуване и искането за новите доказателствени искания, едно от които е записът на втория брифинг от 22 май. Другото искане е представяне на анкети от БНТ за доверието към съдебната власт.