ВСС Иван Гешев е избран за главен прокурор

„Непослушните“ прокурори във ВСС дадоха заден за оставката на Гешев

Шестимата „непослушни“ членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които възбуниха духовете в Темида с първото предложение за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор, изненадващо обявиха, че го оттеглят. Това се случва, след като на 12 май 2023 г. Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов поискаха оставката на Иван Гешев за нарушение на служебните задължения по повод присъствието на израелския експерт на мястото на взрива до кортежа на главния прокурор на 1 май.

Както е известно, днес на заседанието на ВСС са поканени заместник-главните прокурори, част от ръководството на националното следствие, представители на Върховната касационна прокуратура (ВКП), дежурни следователи, наблюдаващи прокурори, които ще бъдат изслушани за ролята на мистериозния израелския експерт в разследването.

Оттеглянето на предложението бе последвано от дебат дали въобще то може да се оттегли. Ситуацията е любопитна, тъй като ако все пак то бъде оттеглено, ще остане за разглеждане второто предложение, с което четирима от прокурорската колегия поискаха освобождаването на Гешев за нарушение на етичния кодекс по повод думите му, че е „ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“. Засега второто предложение остава в сила, ако, разбира се, и то не претърпи някакъв обрат.

Обединяването на двете искания бе дело на служебния правосъден министър Крум Зарков, който го внесе като допълнителна точка, а включването ѝ в дневния ред беше предложено от новия министър Атанас Славов, който днес прави прощъпулник като председателстващ заседанието на ВСС.

Стана известно, че на 2 юни, броени дни да влязат в сила промените в НПК, въвеждащи механизъм за контрол върху главния прокурор и заместниците му, прокурорът от Софийската градска прокуратура Тодор Денков е отказал да образува досъдебно производство срещу Гешев във връзка с израелския експерт. В постановлението Денков пише, че експертът е бил извън загражденията, на около 20-30 м от мястото на взрива и е бил там, след като предложил на Ясен Тодоров, ако няма законови пречки, да огледа района .

ВСС допусна като доказателство и флашка, на която са записани двете изявления на Иван Гешев пред медиите по повод предложенията за отстраняването му. По време на първото той скъса оставката си и обвини ГЕРБ и „лицето Бойко Методиев Борисов“, че стоят зад искането за освобождаването му. А при второто главният прокурор пусна запис на свой разговор с члена на съвета Йордан Стоев, в който се обсъжда оставката на Гешев, гаранции за неговата и на семейството му сигурност.

Три дни преди това заседание, влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, които допускат главният прокурор вече да се назначава и освобождава с 13 гласа, а не със 17, както беше преди това. Гешев реагира на промените, като ги прати в Конституционния съд.