прокуратура

Искат имунитета на депутат за блудство

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до парламента за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Д. А., депутат в 49-ото Народно събрание. Според неофициална информация става дума за народния представител от ГЕРБ-СДС Даниел Александров. Той е член на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в парламента.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка със започнато на 31 май 2023 г. разследване и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за обвинение на народния представител за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7 май 2023 г., в с. Бистрица, чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвукупление по отношение на дете на 14-годишна възраст.

Както е известно, НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.