Иван Гешев гл.прокурор

Обвинител №1 заплаши, че ще прати механизма за контрол в КС

Главният прокурор Иван Гешев заяви по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), че вероятно днес ще сезира Конституционния съд за пакета от законодателните промени в НПК и Закона за съдебната власт, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор. В закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпоредби, категоричен е Гешев.

Както е известно, в края на миналата седмица промените в НПК и Закона за съдебната власт бяха публикувани в „Държавен вестник“ и вече са в сила.

„Някои политици не ме харесват – ок, но това ли сега е най-важният проблем на България? Да защитят един бивш министър-председател, може би Борисов, като буквално прегазят правото и се направят закони, с които да махнат онзи, който си върши работата и вади „кирливото бельо“, за съжаление може би и на някои колеги“, заяви Гешев на заседанието на ВСС, по време на което бе прието за допустимо и редовно второто искане за предсрочното му освобождаване.

„Не мислете, че след прокуратурата няма да дойдат и за вас и всеки свободно мислещ българин и европеец. Аз избрах да не мълча. Сега изборът е на народа и на вас, като избрани да защитавате разделението на властите, европейските ценности и съдебната независимост“, заяви още главният прокурор. “Въпросът за легитимността на този ВСС има два аспекта – единият е моралният, а другият юридическия. Би трябвало всичко, което съответства на правото да съответства с морала. Според мен обаче в случая има видимо разминаване и това видимо разминаване се съдържа в твърдението на Йордан Стоев, който заяви, че ГЕРБ са натиснали копчето, ако го възпроизвеждам правилно, на няколко членове на ВСС. Това означава директна намеса в независимостта на съдебната власт. Дотук с моралната част”, добави Гешев.

“В България се случва пряка намеса и нарушение на разделение на властите.Тази пряка намеса има много ясни цели – овладяване на цялата съдебна власт първо през прокуратурата. Но ако си мислите, че няма да стигнат до другите части, много се лъжете, поне това е показала българската история”, каза още той.