Парламент Бойко Рашков

Следствието стана независимо от прокуратурата

Прокуратурата, която досега доминираше в Темида, започва да се пропуква – след въвеждането на механизма за контрол над главния прокурор, днес Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от държавното обвинение. Следствието става независима структура, решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

НСлС ще се ръководи от директор. Досега шеф на службата беше главният прокурор – пряко или чрез директора на НСлС, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата. Предложения за кандидатури за директор на НСлС могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, прие парламентът.

Създават се окръжни следствени служби към всеки областен административен център, а за София – и следствена служба „София-град“.

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект. Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции.

Бойко Рашков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ заяви, че със сливането на следствените органи с прокуратурата през 2009 г. се е появила следствено-прокурорска система от съветски тип. „За около 14 години, като резултат, тя не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта“, заяви Рашков.