Иван Гешев гл.прокурор

ВСС ще гледа второто искане за оставка на Гешев в понеделник

Допустимостта на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор ще бъде обсъдено от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в началото на следващата седмица.

Служебният правосъден министър Крум Зарков има готовност още следващия четвъртък да насрочи заседание на съвета за обсъждане по същество на първото искане, по което днес, в продължение на часове, дебатираха съдебните кадровици, но само за да допуснат доказателствени искания от вносителите на предложението и от самия Иван Гешев.

По-рано днес ВСС отхвърли искането на главния прокурор Иван Гешев за отлагане на обсъждането на първото искане за отстраняването му. Дискусията по него по същество няма да е днес, защото се оказа, че и вносителите на искането и обвинител номер едно искат събиране на множество доказателства.

Става дума за искането за намеса на главния прокурор в разследването, свързано с взрива до автомобила му на 1 май. Сега бяха допуснати след дълъг дебат изслушване на заместника на Иван Гешев – Борислав Сарафов, който твърди, че Гешев се е намесвал в разследването, заместникът на заместника на Сарафов Ясен Тодоров, който се твърди, че е завел по указания на главния прокурор израелския експерт, следователите, които са работили на място, прокурорите, които водят разследването и самият израелски експерт.

Възможно е после съдебните кадровици да преценят да допуснат още искания, но тази дискусия продължава, като преди това се гласува дали да бъде отложено това заседание заради ангажимент на главния прокурор в Бургас по международно събитие и заболяване на неговата адвокатка.

Това искане беше отхвърлено с 14 на 5 гласа, както и да бъде спряна тази процедура, тъй като главният прокурор сезира Конституционния съд с питане дали ВСС е легитимен заради изтеклия си мандат да взема кадрови решения, което също беше отхвърлено.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор е депозирал становище до ВСС по второто искане за отстраняването му. То почива на нарушение на етичните правила заради израза „политически боклук“, който главният прокурор произнесе на една от пресконференциите си. Обвинител номер едно твърди, че това определение е извадено от контекста, че не става дума за конкретен политик и затова не може да се възприема като обида, освен това било общо съждение, което в обществото често се използвало, включително и в други държави.

Докато течеше заседанието, правосъдният министър Крум Зарков напусна заседанието, за да отиде да сложи печата под Закона за съдебната власт, НПК, който очевидно президентът Румен Радев е подписал.

Предстои излизането му в „Държавен вестник“ и влизането в сила, което означава, че вече ще бъде в сила механизъм за разследването на главния прокурор, както и мнозинството за отстраняване на обвинител номер едно ще падне на 13 гласа.

Не е ясно за кога ще бъде насрочено самото обсъждане по същество за отстраняването на Иван Гешев, тъй като се оказа, че следваща седмица той отново е в отпуск.