Шофьорска книжка

Шофьорска радост: без смяна на книжката при промяна на адреса

Шофьорите, сменили адресната си регистрация, няма да подават заявление за издаване на ново свидетелство за управление, каквото задължение имаха досега. Това стана възможно, след като депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, вносител на който е Министерски съвет.

В мотивите към проекта се посочва, че необходимостта от изменение и допълнение на Закона за българските лични документи (ЗБЛД) произтича от необходимостта за улесняване на гражданите при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство.

Към настоящия момент в закона е предвидено, че при промяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място, в срок до 30 дни от издаването на нов документ, лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство (СУМПС). След анализ е изяснено, че това задължение може да отпадне, тъй като данните по отношение на адреса могат да се удостоверят по електронен път в реално време.

По време на обсъждането на проекта депутатите коментираха и дали шофьорската книжка е равностойно на личната карта като удостоверение за самоличност. Според Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) в закона те са посочени като равностойни документи за удостоверяване на самоличност. „Има неща, които не се съдържат в свидетелството за управление на моторно превозно средство и които може би трябва да бъдат добавени вътре, като адрес примерно“, коментира Манев. Той заяви, че или махат свидетелство за правоуправление на МПС от българските документи за самоличност, или му дават всички необходими атрибути, които трябва да притежава, за да има абсолютната равностойност на личната карта.