министерство на туризма

Прокуратурата ще провери Министерството на туризма заради украински „мъртви души“

В понеделник, 29 май, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е внесъл в Прокуратурата сигнал, свързан с помощта за настаняване на украинските бежанци.

Това обяви самият той в кулоарите на парламента. Демерджиев обясни, че в качеството си на ръководител на Националния оперативен щаб, сформиран с цел координирани действия за справяне с бежанската криза от Украйна, на него му направило впечатление следното обстоятелство: за един сравним период от пет месеца редовният кабинет на Кирил Петков похарчил 150 млн. лева, а служебното правителство – 43 млн. лева.

Това наложило Националният оперативен щаб да извърши проверка в Министерството на туризма, при която били регистрирани редица пропуски и нарушения. По думите на Демерджиев тези нарушения представляват риск да се наложи България да връща европейски средства.

Демерджиев посочи, че буди недоумение факта, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като субекти за контакти на 42 дружества. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, по които от Националния щаб не могат ясно да идентифицират колко души и кои точно са били подпомогнатите лица. Вътрешният министър предположи, че става дума за „мъртви души“ – хора, на които от Министерството на туризма са изплащали средства, без да е ясно дали те наистина се намират в България.

„Ще направим всичко възможно, за да установим от кого са усвоени тези средства“, даде дума Демерджиев.