всс

Спор във ВСС независима ли е позицията на „непослушните“ прокурори

Днешното заседание на ВСС постепенно вади на бял свят разположението на основните сили в очертаващия се конфликт „Иван Гешев срещу останалите“ в съвета. След като главният прокурор поиска отвод на шестимата прокурори, предложили предсрочното му отстраняване, неговото искане бе подкрепено от члена на съдийската колегия във ВСС Вероника Имова.

Тя се присъедини към казаното от Гешев и поиска отвод на шестимата прокурори, предложили предсрочното му освобождаване.

Имова проследи в хронологичен ред обстоятелствата, които й дават основание да се съмнява в независимата позиция на шестимата прокурори. Според нея основание за това е фактът, че първото изявление на кандидат-премиера Мария Габриел, че най-напред ще предприеме действия за започване на процедура по отстраняване на главния прокурор, е било от 11 май, а предложението на шестимата прокурори е от 12 май.

„Изявлението на Мария Габриел е дръзко. Това бе изказване на европейски политик, който няма право да изразява политически изказвания спрямо представители на национални институции. Това бе сторено на 11 май, а на 12 май дойде предложението на шестимата прокурори. На нас се пада задачата да защитаваме независимостта на съдебната власт и да я браним от заплахи от всякакъв характер- олигархически, политически и т.н. На 12 май дойде предложението на шестимата. Изведнъж колегите, които застанаха с имената пред страната по време на протестите пред Съдебната палата в подкрепа на независимостта на съдебната власт, изведнъж за 24 часа те промениха своето мнение. Как стана така? И в мен остана съмнение за независимостта им и независимата воля при формулирането на тяхното предложение. Ако това е така, предложението им е нищожно. Ето защо правя искане да ги изслушаме. Колега Стоев, ваш беше гласа от записа. Разкритията, които правите в този материал, категорично ме карат да си мисля, че изразеното в това предложение, не отговаря на действителната воля на вашите колеги и на вас лично“, заяви Имова.