ВСС Иван Гешев е избран за главен прокурор

ВСС допусна разглеждане на предложението за оставка на Гешев

След разгорещен дебат Висшият съдебен съвет (ВСС) допусна за разглеждане предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Самият той отговори на атаката, като поиска отвод на членовете на ВСС, предложили неговото отстраняване. Те обаче отказаха.

Решението за разглеждане беше прието с 14 гласа „за“, а четирима „против“. Главният прокурор си направи самоотвод за това гласуване и не участва в него. По правилник то трябва да се разгледа до 7 календарни дни след като решението е гласувано.

Днешният дневен ред на ВСС включва две точки. Първата бе произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения.

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.