всс

Битката във ВСС за главата на Гешев продължава с процедурни хватки

Заседанието на ВСС, в чиято първа точка от дневния ред бе предложението на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор, протече разгорещено и с различни спорни искания. Стана така, че председателстващият ВСС Крум Зарков предложи заседанието да се върне към дневния си ред. Повод за предложението му бе развихрилия се спор независима ли е била позицията на шестимата прокурори, предложили предсрочното отстраняване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Според самият Гешев и част от членовете на ВСС, сред които Вероника Имова, становището им е било взето под натиск. Петимата от членовете на прокурорската колегия отхвърлиха един по един твърденията на Гешев, след което Зарков предложи заседанието на се върне към дневния ред.

След това се разигра малко театро, като главният прокурор помоли Боян Магдалинчев да покани служителите на ВСС, за да подпише процедурата по допустимостта на процедурата. „По редовността мога да кажа много неща, но ще оставя това да направи адвоката ми. С риск да повторя някои неща, ще ги кажа и пред ВСС. Това са данните, които предложих да се приобщят към процедурата. Записът го има в Ютюб. След това са изявленията на г-н Кузманов пред БНТ с оглед на изясняването на неговата мотивировка. Третото е моя заповед, в която указвам в кой период съм заместван от г-жа Красимира Филипова и Борислав Сарафов. Също и съобщение на СГП, че няма нарушения от т.нар. вносители. Статия от „Епицентър“ за израелския експерт…Запазвам си възможността да предоставя и още“, заяви Гешев.

„Това, което заявявам, е че разговорът с г-н Стоев проведох в имота на съпругата ми, заявявам че записът не е правен от мен, той ми беше предаден от мой служител. Заявявам категоричното си предположение че последвалите сигнали включително и второто предложение да бъда отстранен, целят само и единствено да не оповестя самите разговори и обстоятелствата, при които са правени тези разговори“, заяви Гешев.

Упълномощеният от Гешев негов адвокат Радостина Томова заяви, че по отношение на редовността на предложението за отстраняването има възражения. „Това предложение следва да съдържа фактически основания и посочване на кои точно задължения г-н Гешев не е изпълнил и могат да бъдат определени като тежки. Постъпилото предложение не отговаря на изискванията. И искаме от от вас предложителите да направят допълнения в тази посока, това е важно във връзка с правото на защита на г-н Гешев“, заяви Томова.

По-рано на заседанието Йордан Стоев, герой от записа на Гешев, също коментира случилото се. „Излязоха слухове, че се крия и ме е срам, това не е вярно, бях в друга страна – на медицински туризъм. Сега идвам, за да участвам в процедурата. Относно втората серия на копродукцията на главния прокурор, ще кажа, че това е пълна манипулация. Записът, който Гешев представи, е един прах, за да се отклони вниманието, това не съм аз“, заяви той преди заседанието на Висшия съдебен съвет„Има проверка в СГП, а ще получа и призовка от ВКП. Бях уведомен, че съм издирван за тази призовка. Извикани са Георги Кузманов и Калина Чапкъкова заедно с мен, това е елементарен опит за сплашване. Не съм поканил Гешев, той ме покани на гости. Той представи една версия, не показа всичко между нас. Гешев направи шоу със слаба режисура“, заяви Стоев.

В началото на заседанието Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.