Прокуратура на Република България

Прокуратурата обяви, че Гешев не е всевластен

Прокуратурата се хвърли да чисти имиджа на обвинител №1, за когото се твърди, че е всесилен и върховенството на закона не се отнася до него. След като в изявлението си в понеделник (22 май) Иван Гешев заяви, че твърденията за неговото могъщество не отговарят на истината, днес пресцентърът на прокуратурата тиражира специално съобщение по темата. В него се предлагат данни за получените във ведомството сигнали срещу Гешев. Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем са политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции, е изводът на държавното обвинение.

Според информацията, за периода от 2018 г. досега срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализирана прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това Прокуратурата на Република България многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления, се посочва в съобщението.        

Сигналите са били изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, но след закриването й с решение на Народното събрание  – на Софийската градска прокуратура (СГП). Това е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, уточняват от ведомството на Гешев.

По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП, КПКОНПИ и други, се казва в съобщението. „Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийски районен съд, Софийски градски съд, Инспектората към ВСС, Инспектората към ВКП, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС.

Във ВСС бяха внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър проф. Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха  отхвърлени от Пленума на ВСС“, се твърди в информацията. 

От прокуратурата уточняват, че съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. „Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ. В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество в съответствие с разпоредбите на закона, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът“, се казва в съобщението.

Според прокуратурата, внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита. „Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. За последно народните представилите са инициирали изслушване на отчетите на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 г. В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува“, завършва информацията си пресцентърът на прокуратурата.