Прокуратура на Република България

Над 70 сигнала срещу Гешев са проверявани от различни институции през годините

Над 70 сигнала срещу главния прокурор Иван Гешев са проверявани от различни държавни институции през годините. „За периода от 2018 г. до настоящия момент срещу Иван Стоименов Гешев в качеството му на прокурор, административен ръководител на Специализираната прокуратура, заместник главен прокурор и главен прокурор на Република България са постъпили над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления“, посочват от прокуратурата.

Сигналите са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации. Отделно от това прокуратурата многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления, изтъкват от обвинението.

Депозираните сигнали своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ с решение на Народното събрание – на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет. По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, ГДБОП, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до Върховния административен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Инспектората към Върховната касационна прокуратура, КПКОНПИ, Комисията за защита от дискриминация, Комисията за професионална етика и превенция на корупцията във ВСС.

Във ВСС бяха внесени и предложения от министри на правосъдието и от членове на ВСС с искане за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор, основанията за които са разисквани публично и са достояние на обществеността. Предложенията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов и на следващия правосъден министър Надежда Йорданова бяха отхвърлени от Пленума на ВСС, припомнят от прокуратурата.

Съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ, се изтъква в съобщението. И се допълва, че в хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. А стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът.

„Внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен, не отговарят на истината при положение, че той многократно се отчита. Вече трета година народните представители не изпълняват конституционното си задължение да изслушат доклада на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. За последно народните представилите са инициирали изслушване на отчетите на главния прокурор, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд през 2020 година. В същото време обаче Иван Гешев е изслушван пред парламентарни комисии, което доказва, че механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор съществува“, казват още от прокуратурата.

„Видно от посочената статистическа информация за сигналите и извършените по тях проверки, твърденията, че главният прокурор е недосегаем е политическа теза, която е фактически и правно неоснователна, руши авторитета на прокуратурата и създава у обществото недоверие към държавните институции“, се заключва в становището.