На срещата на главния прокурор и екипа му с представители на БСП. Иван Гешев

Израелският експерт не е участвал в разследването на взрива, твърди Гешев

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до Висшия съдебен съвет, в което посочва, че е не е извършил нарушение на служебните си задължения. Той твърди, че не е давал никакви указания на разследващи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му, не е и допускан изобщо на мястото на огледа.

Първоначална информация за специалиста обвинител номер едно получил от заместник-директора на Националното следствие Ясен Тодоров. По думите на главния прокурор, израелският експерт пристигнал в България по покана на Федерацията на ционистите в София за отбелязването на 75 години от основаването на Израел.

Отговорът на Гешев е по повод искането на шестима членове на ВСС за предсрочното му освобождаване. Към становището на Гешев са приложени заповеди, от които се вижда, че от края на април до 17 май първо Красимира Филипова, а след това Борислав Сарафов ще изпълняват длъжността „главен прокурор“ поради неговото отсъствие.

Обвинител номер едно пише, че трудно може да бъде разбрано твърдението на шестимата членове на ВСС за извършени от него тежки нарушения. Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор, като отделен държавен орган и тези, като административен ръководител на прокуратурата, без да има яснота и конкретика, уточнява той. И допълва, че в и искането за отстраняването му са посочени текстове от Наказателно-процесуалния кодекс, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор.

На 1 май функциите на Гешев са били делегирани на негов заместник. Главният прокурор подчертава, че дори и да беше на работа, отново няма как да е извършил нарушение, защото след взрива вече придобил качество на пострадало лице.