Иван Гешев гл.прокурор

Във ВСС е внесено второ предложение за освобождаването на Гешев

Във Висшия съдебен съвет е постъпило второ предложение от членове на прокурорската колегия за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Посочват се действия, които накърняват престижа на съдебната власт – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Уточнява се, че Гешев демонстрира поведение, противоречащо на въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, спазването на който е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния им живот.

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на президента Румен Радев предсрочното освобождаване на Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Преди седмица шестима членове на прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно. Във второто искане членовете на съвета се мотивират, като отбелязват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза “политически боклук”.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Те са част от подписалите и първото искане, по чиято допустимост предстои ВСС да се произнесе в четвъртък. Преди ден стана ясно, че срещу Чапкънова и Кузманов са постъпили сигнали в прокуратурата и е образувана предварителна проверка за основателността им.