Парламент Христо Иванов Кирил Петков Атанас Атанасов

Механизмът за разследване на главния прокурор бе приет на първо четене

Законопроектът, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор бе приет на първо четене в парламента със 191 гласа „За“. Механизмът за разследване влезе за обсъждане в пленарна залата, след като вчера депутатите от правната комисия одобриха на първо четене промените. С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление.

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ – СДС.