И домашното насилие влезе в дневния ред на правната комисия

Започна заседанието на правната комисия. Въпреки трите предложения за изменение на Наказателния кодекс – едно на „Възраждане“ и две на Министерския съвет – за делата на непълнолетните и за търсенето на отговорност на главния прокурор, както и въпреки двата законопроекта за промени в Закона за съдебната власт – на „Възраждане“ и на Министерския съвет, в дневния ред бе включено и разглеждане на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Това бе направено по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ обърна внимание на председателя на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ, че самият той е искал по време на днешното заседание да бъдат разгледани законодателните промени в Закона за защита от домашното насилие, но тъкмо Атанасова го убедила, че това ще разфокусира дискусията.

В крайна сметка в дневния ред на комисията бе включено и предложението на ГЕРБ-СДС за законодателни промени.

В залата присъстваха голям брой гости – правосъдният министър Крум Зарков заедно с неговите заместници, Милена Коцева от Дирекция „Процесуално представителство на България пред Европейския съд по правата на човека”, главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници, заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров, адвокат Ина Лулчева от Висшия адвокатски съвет, представители на Съюза на съдиите в България, на Българския институт за правни инициативи, на Правосъдие за всеки.

Очаквайте подробности.