Главен прокурор Иван Гешев

Главният прокурор е привикан на разпит в прокуратурата в понеделник

Софийска градска прокуратура е призовала в понеделник главния прокурор Иван Гешев да даде обяснения във връзка с проверка за търговия с влияние. Самият Гешев уточни, че проверката е във връзка с изявленията му от 15 май. Главният прокурор разкри за предстоящия си разпит по време на обсъждането във Висшия съдебен съвет на сигнала на заместника му Борислав Сарафов. Както е известно в него Сарафов твърди, че в нарушение на Конституцията Гешев е записал свой разговор с Йордан Стоев, член на прокурорската колегия на ВСС.

Дебатът във ВСС бе по искане на Атанаска Дишева. След като обсъждането бе подкрепено от мнозинството съдебни кадровици, беше прочетен сигналът на Сарафов, в който се твърди, че Иван Гешев се похвалил на среща със заместниците си, че има записи, които лично е направил, на над 150 разговора с политици, магистрати и членове на Съвета. И поискал от секретарката си да донесе телефона си и пуснал записа на разговора си със Стоев.

Обсъждането на този въпрос обаче беше блокирано от самия Гешев, въпреки изказването му, че е съгласен да има дебат. Това стана след като той обяви, че е призован в прокуратурата в понеделник, във връзка с проверка за търговия с влияние. Гешев обаче обеща, че след разпита в прокуратурата ще говори пред членовете на ВСС. „Понеже съм прокурор, следовател и полицай, вярвайте ми, освен че мога да кажа, мога и да докажа. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете или някаква част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата, за щастие няма да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата, защото е време политиката – не визирам вас господин Зарков, визирам някои други опити… за политическо влияние върху съдебната власт, включително и в лицето на Висшия съдебен съвет – да излезе от съдебната власт“, заяви главният прокурор.

Втора точка, предложена от Олга Керелска, бе обсъждане и на твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че Гешев базата на прокуратурата в Боровец като лична резиденция.

Иван Гешев отрече да я използва и обясни, че там са пребивавали „множество лица от и извън съдебната власт, както и членове на ВСС“. Имало документи и те били много интересни. Можело да се разпитат и свидетели. „Предвид ситуацията около мен, през последните години ходя само в базите на прокуратурата. Предполагам, че разбирате защо не мога ходя дори на ресторант“, заяви още Гешев.