Софийско Следствие Софийска градска прокуратура следствен отдел

Прокуратурата започва проверка по сигнала на Сарафов срещу Гешев

Проверката по сигнала на зам.-шефа на прокуратурата и директор на националното следствие Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев започва, обявиха днес от Софийска градска прокуратура. Сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП.

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15 май 2023 г. от Сарафов.

Както е известно, шефът на следствието и зам.-главен прокурор сезира обвинението за три нарушения, които според него е извършил Иван Гешев: за извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев; за присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец; за оказано влияние върху наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.

Сарафов поиска да бъдат проверени обстоятелствата около нерегламентиран запис на разговор на Гешев с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев. Самият Гешев вече каза, че през последните дни е имал многократни разговори с висши представители на съдебната система, с които е дискутирал атаките срещу него. Спомена и за конкретен разговор с член от съдебния съвет, без да споменава името му. „Обадих се на един член на ВСС като разбрах, че прокурорската колегия ми иска оставката. Той ми каза, не съм го чел постановлението срещу теб, дадоха ми го. Просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш…имаш семейство“, цитира думите му Гешев.

Що се отнася до второто престъпление, заради което Сарафов иска СГП да провери Гешев, то е свързано с почивна база на прокуратурата в Боровец. Зам.-главният прокурор заяви на брифинг, че главния прокурор е превърнал в лична вила почивната база, известна като „Регентската вила“.“Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги“, разкри Сарафов.

Любопитен е и казусът с третото извършено престъпление, според Сарафов. Става въпрос за делото по аферата „Барселонагейт“. Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото.