Борислав Сарафов

Сарафов подаде в прокуратурата сигнал срещу Иван Гешев

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е подал в Софийска градска прокуратура сигнал срещу началника си Иван Гешев. Според сигнала, Иван Гешев е извършил три престъпления – незаконен запис на разговор по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев, присвояване и длъжностно престъпление за вилата в курорт Боровец и оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото „Барселонагейт“.

Сарафов иска да бъдат проверени обстоятелствата около нерегламентиран запис на член на Висшия съдебен съвет. Самият Гешев вече каза, че през последните дни е имал многократни разговори с висши представители на съдебната система, с които е дискутирал атаките срещу него. Спомена и за конкретен разговор с член от съдебния съвет, без да споменава името му. „Обадих се на един член на ВСС като разбрах, че прокурорската колегия ми иска оставката. Той ми каза, не съм го чел постановлението срещу теб, дадоха ми го. Просто за да можеш да си подадеш оставката или да те отстраним. Но, по-добре знаеш…имаш семейство“, цитира думите му Гешев.

Що се отнася до второто престъпление, заради което Сарафов иска СГП да провери Гешев, то е свързано с почивна база на прокуратурата в Боровец. 
Вчера зам.-главният прокурор заяви на брифинг, че главния прокурор е превърнал в лична вила почивната база, известна като „Регентската вила“. Както е известно това е вила, в която са снимани сцени от филма „Тютюн“. „Тя е служебна почивна база на прокуратурата, но до нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев я приватизира за собствено ползване, а служителите там ползва като свои лични слуги“, разкри Сарафов.

Любопитен е и казусът с третото извършено престъпление, според Сарафов. Става въпрос за делото по аферата „Барселонагейт“. Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е оказал влияние на наблюдаващия прокурор по делото.