свят решетки арест затвор

Полиция тараши дирекцията на фонд „Земеделие“ в Кърджали

Полиция e влязла тази сутрин в дирекцията на фонд „Земеделие“ в Кърджали. Според неофициална информация акцията е след подадени сигнали за сериозни нарушения.

От сградата на фонда е бил изведен директорът Айджан Ахмед, дългогодишен ръководител на регионалната структура на институцията, която администрира държавните субсидии в областта на селското стопанство.

Айджан Ахмед бе назначен за шеф на ведомството в Кърджали на 28 февруари 2014 година. Освободен бе от поста на 23 юни 2021 година, но по-късно бе възстановен.

Днес по-късно от областната дирекция на МВР в града информираха, че двама души са задържани за неправомерно получени субсидии по национални мерки. Те са на 40 г. и 60 г. и са задържани във връзка с установени данни за неправомерно получени средства по национални мерки за доплащане за тютюн. За да бъдат получени субсидии, в животновъден обект в община Кирково били фиктивно регистрирани около 180 овце, за което съдействал 60-годишен ветеринарен лекар. В резултат на това мнимите собственици, сред които е задържаният 40-годишен жител на областта, получили средства по национални мерки. Изяснява се съпричастността и на други лица към описаната схема. Работата по случая е с оглед на чл.248а, ал.2 и във връзка с чл.21 от Наказателния кодекс, се посочва в прессъобщение на Областната дирекция на МВР.