Министерски съвет Александър Манолев

Оправдаха бивш зам.-министър за измама с евросредства

Окръжна прокуратура – Благоевград протестира решението на Окръжния съд, който оправда бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по делото за измама с европари, съобщиха от съда. Манолев бе обявен за невинен по всички повдигнати обвинения, свързани с представяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.

Обвинителният акт е бил внесен в съда на 07.10.2019 г., 5 месеца след започване на разследването по случая. На първа съдебна инстанция делото продължи около 3 години и 6 месеца.

Както е известно Александър Манолев е бивш зам.-министър на икономиката. През октомври 2019 г. КПКОНПИ откри конфликт на интереси заради къща за гости край Сандански. Според журналистически разследвания Александър Манолев е ползвал имота като лична вила, въпреки че е взел близо 400 000 лева по европрограма за туризъм. Първоначално Столичният административен съд потвърди решението за конфликт на интереси, но ВАС върна делото за ново разглеждане. 

Предстои произнасянето на Софийския апелативен съд по внесения от прокуратурата протест срещу оправдателната присъда на Окръжния съд в  Благоевград.