Европейска комисия еврокомисия ек

Еврокомисията пак ни даде рамо за Шенген

Eвропейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското пространство, в който отново изразява подкрепата си за присъединяването на България и Румъния до края на годината.

Комисията отново призовава Съвета на ЕС да позволи на двете страни да се присъединят изцяло към Шенген, се посочва в текста. Преди вече 12 години комисията потвърди, че България и Румъния са готови да станат изцяло част от пространството без гранични проверки. През ноември 2022 г. ЕК отново посочи готовността на тези държави да се присъединят.

Проверките в двете страни през миналата есен не само бетонираха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави прилагат най-новите промени в правилата за Шенген и имат ключов принос за добрата работа на Шенгенското пространство.

Комисията отбелязва, че запазването на проверките по границите има важни отрицателни последици за икономиката и околната среда, както и за българските и румънските граждани, и за целия ЕС. Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност за бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туризма. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в ЕС, се посочва в доклада. Комисията цитира данни, според които годишно проверките по вътрешните граници в ЕС водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да подготви решение за премахване на проверките възможно най-скоро тази година. Румъния и България постоянно са действали като основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство по този начин, заявява комисията.