Иван Гешев гл. прокурор

Гешев сигнализира ВСС да накаже Сарафов

Размяната на удари между главния прокурор Иван Гешев и заместникът му и шеф на националното следствие Борислав Сарафов продължава. След като по-рано днес Сарафов внесе в Софийска градска прокуратура сигнал срещу Гешев за извършени от него три престъпления, в деловодството на Висшия съдебен съвет е било депозирано предложение от Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на Борислав Сарафов. Това става ясно от съобщение на ВСС.

Стана известно също, че Сарафов също е депозирал във ВСС сигнал за проверка нарушение на Конституцията от страната на Иван Гешев. По-конкретно е цитиран чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република, който гласи: (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. Сигналът до съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор, допълниха от ВСС.

Първият сигнал на Сарафов срещу Гешев, подаден в СГП, съдържа твърдения за три престъпления, извършени от главния прокурор:

  • За извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев;
  • За присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец;
  • За оказване на влияние върху наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт”.