Следовател №2 нарече мотивите в искането за оставката му лъжа

Взривът срещу кортежа на Иван Гешев е бил атентат, терористичен акт, опит за убийство – категорично взрив, поставен да убива, заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Часове след пресконференцията на Иван Гешев, Тодоров коментира мотивите в искането за отстраняването му, внесено от неговия началник и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Те не отговарят на истината, заяви Тодоров.

Той каза, че израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е „погледнал”. Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни Тодоров.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение. Това твърдят от Федерацията на ционистите у нас. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Сарафов е направил опит за преврат в прокуратурата. „Пред БТА Сарафов заяви, че едва ли не аз и Гешев сме на страната на лошите, а той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която била затънала в калния политически терен. Аз веднага си зададох въпроса къде е бил г-н Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил съгласен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката“, коментира Тодоров. И допълни, че той самият е реагирал емоционално на тези изявления, което вероятно е подразнило Сарафов и го е накарало да поиска оставката му.