Иван Гешев гл.прокурор

Гешев обяви война, ще гони политическия боклук!

Главният прокурор нарече Бойко Борисов и Борислав Сарафов „лицата“

Главният прокурор Иван Гешев няма да даде оставка, стана ясно на пресконференция на самия Гешев. Той демонстративно скъса оставката си пред присъстващите журналисти

На заседание със заместниците си той нарече Борислав Сарафов „лицето“. Гешев разказа, че преди месец е получил предложение от ГЕРБ да стане посланик в Израел. „Тогава получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов – да стана посланик или в Израел, или в Турция и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно, заяви Гешев.

Според него тогава е стартирал сценария за неговото отстраняване. Гешев заяви, че атентатът срещу него е целенасочен опит да бъде убит. В разследването ще се включат партньори от Европа. Истината ще излезе наяве, заяви Гешев.

„Това което се случи след атентата, го подцених . Безобразна медийна атака срещу мен и прокуратура, от страна на т.нар демократична общност. Знаете кои са те. Те се опитват да овладеят съдебната система в противоречие с европейските ценности“, заяви той. 

Докато Гешев е бил в чужбина, негов заместник като главен прокурор е бил Борислав Сарафов. Гешев отново го нарече „лицето“.

Негов приятел от провинцията, близък до ГЕРБ, му се обадил и му съобщил, че „лицето Бойко Борисов“ му се обадил да пита къде са близките на Гешев. Посъветвал го Гешев да спре да говори, разказа главният прокурор.

След като „лицата“ от списъка на Гешев станаха две, той разказа подробно за действията на заместника Борислав Сарафов. Двамата се чули, като Сарафов го уведомил, че отива да дава интервю при Великова от БНР. Наредиха ми, заявил Сарафов. 

„В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение във ВСС да бъде отстранен заместника на Националното следствие Ясен Бориславов за това, че давал изявления по медиите. В четвъртък г-жа Габриел заяви, че първата работа е да поиска оставката на главния прокурор. Няма да коментирам дали това нарушава принципа за независимост на властите. Това е коментар, който политиците и еврокомисарите ще установят. Лицето Бойко Методиев Борисов и още един двама са знаели сценария за оставката ми“, заяви Гешев. 

Учудва ме позицията на ДПС. В етичен аспект поведението им граничи с предателство. 

В петък се чухме с лицето Сарафов. Няколко разговора бяха. Обадих се и да един от членовете на ВСС, който заяви, че все още не бил прочел предложението и мотивите към него. Трябва само да си подадеш оставката, имаш семейство, казал му членът на ВСС.

След това Гешев получил смс от прокурор. В него пишело, че Сарафов го накарал да напише становище срещу главния прокурор. Разбери ме, казал прокурорът Разбрах го, той ми е приятел, в тежко положение.

След това се обадих на всички апелативни прокурори, които казаха че са зад мен. От Варна заявиха, че Сарафов им звънял. От Бургас също заявили на Гешев, че няма да пускат становище, без да направят събрание. 

Реших да прекъсна планираните участия, командировки и както знаете снощи пристигнах на летище София. След това получих послание, че ако до 10 часа не си подам оставката, някой ще натисне „enter“. Посланието беше неподписано, ще ви уведомя ако разбера дали е от ГЕРБ или други. 

На никой не му се е изсипало това, което ми се изсипа на главата – проверки на семейство, на приятели, компромати,. Всичко това показва, че може би някой възприема че аз съм бъг в системата, и трябва да бъда отстранен, за да може да продължи да се краде. След това снощи реших твърдо, че в името на децата и внуците ми, че този олигархичен модел трябва да приключи. Защото аз съм българин, магистрат, я други явно не са. Това което мисля за онези които са подписали онова искане, чух слух за оказване на натиск. Някои от тях може би са мотивирани, други са уплашени, трети са подведени, но аз се надявам че във ВСС има достойни хора, за които чест все още означава нещо. Всичко което се случи, говори за държавата в която живеем. Чух, че съм бил всесилен, че пазя ГЕРБ и ДПС. Ясно е какъв е политическия боклук в Народното събрание. Много малко от тях, повечето жени, показаха чест и достойнство, но това едва ли е изненада за някого. Опорката е че аз съм всевластен. Това че се обединиха около нея, означава че аз съм си вършил- и прокуратурата – добре работата, че това е единствената стабилна институция. Получих стотици обаждания в подкрепа. Гордея се, че съм главен прокурор на тази институция. За мен като главен прокурор е важно да работя за хората и ще довърша мандата си. Между другото Получих съобщение от един прокурор: Не знам дали знаеш че г-н Сарафов се обади, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“. Аз ще довърша мандата си въпреки това. Бог с нами, да живее майка България“, завърши Гешев пресконференцията си. Ако лицето Борислав Сарафов не си подаде оставката, утре ще внеса предложение във ВСС.

Както е известно, шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха на 12 май искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушение на служебните му задължения. Предложението беше подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова. В него са описани обстоятелства около първоначалните действия по разследването на взрива до автомобила на Гешев в местността „Ярема“