атанаска дишева

Според член на ВСС до месец може да се реши остава ли Гешев

Ако утре, 15 май, на Висшия съдебен съвет му бъде връчено предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор и той се възползва от пълния седемдневен срок, то този срок ще изтече следващия понеделник.

След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. После, в тридневен срок, ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и да насрочи разглеждане по същество. И накрая – в рамките на едно заседание обсъждането може да приключи.

Тази последователност от отделните етапи в процедурата обясни Атанаска Дишева – член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в ефира на БНР.

По думите й процедурата по избор на нов главен прокурор може да бъде започната от един състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) и да бъда завършена от друг.

Дишева посочи, че 17 от 22 членове на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да може той предсрочно да напусне поста. Принципно членовете на ВСС са 25, но към момента той е в непълен състав заради незапълнени бройки, негласувани от квотата на Народното събрание.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49 Народно събрание се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани и нови членове на Висшия съдебен съвет.