Иван Демерджиев

Демерджиев: Не може прокуратурата да скача при политически знак

„В този акт има изключително много политически привкус“, коментира пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев искането на прокурорската колегия ВСС да задейства процеса по оставката на Иван Гешев.

Демерджиев е в Пловдив за участие в национална конференция на тема „Ролята на правната помощ в случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола“.

Форумът е част от проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност“.

По повод казуса с оставката Демерджиев уточни, че ден, след като една партийна централа поискала оттеглянето на Иван Гешев, прокурорите, които протестирали в негова защита, изведнъж внесли искане за освобождаването му и цели трудови колективи, които го подкрепяли, сега вече са срещу него.

Демерджиев изрази категоричната позиция, че прокуратурата не може да се скача и да прави едно или друго нещо, след като политическа сила даде знак.  Той подчерта, че ако прокурорите искат да бъдат магистрати, то те трябва да бъдат независими и да се борят за независимостта си.

По повод полицейската акция в нощно заведение в Пловдив и твърденията за превишени полицейски права от страна на служителите на МВР, Демерджиев обясни, че акцията не е била съгласувана с него.  По случая са разпоредени проверки. Той обаче обърна внимание, че данните, които излизат в публичното пространство, и онези, които се съдържат в доклада, който му е изготвен, са противоречиви.

Демерджиев даде уверение, че ще предприеме бързи мерки в зависимост от резултатите от проверките. Попитан дали ще се искат оставките на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив и на главния секретар на МВР, вътрешният министър не отхвърли подобна възможност.

Демерджиев обясни, че такъв тип акция е трябвало да бъде съгласувана с него, а тя дори не му е била докладвана след извършването й.

Вътрешният министър добави, че преди време в София събрал собствениците на подобни заведения, като проверяваното в Пловдив, с представители на Главна дирекция Национална полиция. И тогава той дал ясни указания как да се правят проверките. В конкретния случай акцията е била проведена по различен начин и той ще разбере каква е причината, а в зависимост от резултатите, ще вземе мерки и то много бързо.

Вчера протестиращи ресторантьори в Пловдив поискаха оставки по върховете на МВР и конкретно – на директора на пловдивската дирекция Васил Костадинов.