Иван Гешев

ВСС отвори процедурата по отстраняването на Иван Гешев

Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев стартира, след като членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат предсрочното му освобождаване. За това съобщиха от ВСС.

В информацията на съвета се посочва, че на 12 май 2023 г. в деловодството на ВСС е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев.

С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, се казва в съобщението.

Както е известно, по повод взривяването на бомбата, пред сградата на Съдебната палата в столицата се състоя протест на служители от прокуратурата. От пресцентъра на ведомството написаха във Фейсбук следното: „Магистрати и съдебни служители от цялата страна проведоха мирен протест под надслов „НАС НЕ НИ Е СТРАХ!“ в подкрепа на независимостта на съдебната власт, след безпрецедентния опит за покушение над главния прокурор на Република България Иван Гешев. Протестните действия бяха с настояване българските институции да предприемат спешни действия, за да запазят живота и сигурността на прокурорите, следователите и съдебните служители при изпълнение на служебните им задължения“.

Самият Гешев пък реагира на протеста с пост в Туитър: „Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт“.