пиян шофьор

МВР се отчете със 17 заловени пияни шофьори

През изминалото денонощие са установени общо 17 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 12 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, петима – с над 1,2 на 1000, а двама са отказали тестване. 

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират шестима водачи, двама са отказали да бъдат тествани.

Общо 9923 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12773 водачи и пътници. Съставени са 2755 фиша и 562 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. 

Един е загинал, а 11 души са ранени при девет тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 24 леки катастрофи, при които няма пострадали.