свят решетки арест затвор

Оставиха в ареста Адриан, убил двама при катастрофа

Софийският градски съд остави в ареста Адриан Антонов, обвинен за катастрофата на 8 май в столицата, при която загинаха Анна-Мария Милчева (24г.) и Явор Стоянов (23г.). Според съда, ако е на свобода, той може да извърши ново престъпление. Прокуратурата настоя, че ако младежът е на свобода, може да извърши ново престъпление и съдът се съгласи с този довод.

Катастрофата е станала само заради поведението и действията на Адриан Антонов. Той е нарушил редица правила, описани  в Закона за движение по пътищата. Според прокуратурата Антонов е трябвало да намали, приближавайки пешеходна пътека. Експертиза сочи, че той е карал с двойно над позволените 50 км/ч.

Адвокатът на Адриан Димитър Марковски обясни, че той се е прибирал към дома си, след като е оставил приятелката си. 

На мястото е имало друга кола и вероятно това е причината да не види, че има пешеходци, смята защитата. Според Марковски изготвената експертиза е изследвала каква е видимостта на Антонов, но не е изследвано каква е видимостта на пешеходците в района.

Той припомни, че младежът съдейства на органите на разследването и доброволно е дал кръвни проби, които са отрицателни.

Съдът записа в мотивите си, че колата на Адриан се е намирала на 266 м от пешеходците, когато те стъпват на пешеходната пътека. Дори при скорост от над 100 км, той е можел да спре преди да стигне до тях. Знаейки, че е млад шофьор, Адриан е трябвало да бъде по-предпазлив поради липса на опит, мотивира се съдът.

Според експертиза Адриан Антонов е карал със 102 км/час. В съдебната зала той каза, че съжалява за случилото се и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Решението на съда не е окончателно. По време на заседанието стана ясно, че младежът свири на китара в Божия църква в България и няма завършен 12-и клас.