Шефът на пловдивската полиция оневини претърсванията до голо

Няма превишени полицейски правомощия при проверките в нощните заведения, обяви шефът на полицията в Пловдив старши комисар Васил Костадинов по време на пресконференция.

Той обясни, че специализираната полицейска операция в едно от големите нощни заведения в Пловдив, заради която бяха подадени жалби за превишени полицейски правомощия, е била извършена по негова заповед от 2 март 2023 година. С нея той разпоредил всички структури на областната дирекция на полицията и най-вече отдел „Криминална полиция“ да съберат предварителна информация за притежание, употреба и разпространение на наркотични вещества в нощните клубове.

Три дни, след като е издадена заповедта, на 5 март акцията започва. При извършените проверки и полицейски обиск, за които са съставени съответните протоколи, на различни места в заведенията са намерени наркотични вещества и райски газ и заради това срещу отделни лица са образувани досъдебни производства.

По аналогичен начин на 6 май е извършена проверка в цитирания в медиите нощен клуб. Тогава са установени 14 непълнолетни лица, които са били с декларация за придружител. У две от тях са открити наркотични вещества, като по единия случай е образувано досъдебно производство, а в другия – бързо полицейско производство.

Освен това в едно от сепаретата са били открити наркотици и във връзка с това е било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Старши комисар Костадинов обясни претърсванията, при които вчера, 7 май, клиентите на пловдивското заведение са били събличани и карани да заемат странни пози, с това, че е имало предварителна информация, че някои от тях разпространяват наркотични вещества. Той посочи, че разбира в какво положение са се оказали голяма част от клиентите на заведението, но защити колегите си, пояснявайки, че те са преценили, че за да имат резултат, трябва да извършат проверката си, събличайки клиентите.

Костадинов подчерта, че проверките са извършени при спазването на Процесуалния кодекс и за целта са били освободени четири помещения – по две пространства за жените и за мъжете.

В същото време собственикът на заведението Диан Найденов обяви, че ще сезира прокуратурата заради това, че полицаите са превишили правомощията си. Той ще заведе дело за уронване на престижа на клиентите си и ще сезира организациите, които защитават човешките права.

От Българската асоциация на заведенията излязоха с декларация, в която настояха по казуса да бъде поета лична отговорност, а ако трябва и да се подадат оставки на високо ниво.