Борислав Сарафов

Грешка на Сарафов – обяснение за мистерията кой е бил в колата с Гешев

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че не е бил със семейството си в автомобила, пред който в началото на седмицата избухна взрив. Гешев уточни, че в колата е бил със служители от НСО. Както е известно , появи се информация, че пред „Епицентър БГ“ Гешев е заявил следното: „Всичко е ОК, добре, че смених колите в последния момент. Иначе … добре, че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха“.

Обвинител № 1 каза: „Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме“.

Главният прокурор Иван Гешев потвърди думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, че семейството му не е било с него в автомобила. „Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и за този взрив“, допълни той.

По-рано директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов обясни, че е сгрешил в изказването си. „Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си.“

В края на седмицата в парламента служебният вътрешен министър Демерджиев заяви, че е пострадал само леко фарът на бронирания автомобил, както и че взривът няма силата да наруши защитата на колата, в която се е возил главният прокурор. Изказването му бе в противоречие с тезата на следствието. Демерджиев коментира още, че не е ясно защо израелският експерт, посетил мястото, е пристигнал малко преди взрива и кой го е пуснал на огледа.