жертви на трафик

Разбихме мрежа за трафик на жени в Германия

Арестувани са 5 души в България и в Германия и са претърсени 8 адреса при полицейска акция срещу трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Това е резултат от съвместно разследване с подкрепата на Евроджъст и Европол, ГДБОП, ГДЖСОБТ и Регионална и Окръжна прокуратура Добрич в България и полицията заедно с прокуратурата на гр. Хейлброн, съобщиха от МВР.

Паралелно на територията на Германия са арестувани 4-ма участници в престъпната схема, извършени са три претърсвания, намерени и иззети са различни вещи и предмети – мобилни телефони, лаптопи, нелегални покер машини, хладно оръжие, пари в брой и множество златни накити. Идентифицирани са жертви на престъпната дейност и им е предложена закрила и помощ.

Разследването започва през лятото на 2022 г., когато в страната постъпват жалби от пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация. От ГДБОП влизат в контакт с германската полиция и прокуратура и започват разследване под ръководството на Районна прокуратура – Добрич.

На територията на Германия са установени две организирани престъпни групи от български граждани. Те са били във вражда помежду си, при което са пострадали няколко от жертвите на трафик на хора. Разследващите са установили, че хора са държани в принудително подчинение. Те са имали телесни повреди от физически тормоз, склонявани са към проституция и трафик на наркотици (кокаин). Заподозрените организатори на канала набелязвали и набирали уязвими български жени и ги транспортирали до Германия, където ги принуждавали да проституират.

Полицейските служби на България заедно с Европол и Евроджъст са съгласували действията си и е постигнато съгласие за изпращане на Европейска заповед за разследване. При съвместната операция в България между нашите служби, Европол и Евроджъст, проведена на 4 май, е задържан един от заподозрените. Извършени са пет претърсвания от служители на ГДБОП и ГДЖСОБТ.

Само преди седмица бе разбита престъпна група за трафик на хора за секс. Претърсени бяха адреси в България и Англия.

По време на операцията, проведена на 26 април, са задържани 9 заподозрени, извършени са 8 претърсвания – по четири на територията на нашата страна и на Обединеното кралство. Намерени и иззети са различни вещи и предмети, пари в брой и скъпоструващи автомобили, имащи отношение към случая, на стойност над 1.1 милиона евро. На идентифицираните пет жертви на престъпната дейност е предоставена закрила и помощ.