Иван Демерджиев

МВР твърди, че главният прокурор е бил сам в джипа

Вътрешният министър Иван Демерджиев разкри днес пред депутатите, че главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в атакувания със самоделна бомба брониран джип. Както е известно, след взрива бе тиражирана информация за първата реакция на Гешев след инцидента. Според нея той бил заявил следното пред „Епицентър.бг: „Всичко е окей, добре че смених колите в последния момент. Иначе… добре че не убиха някой човек! За децата се притеснявам, много се изплашиха.“

„От самото начало следя развитието по този казус. В автомобила, който е бил обект на това взривяване не е имало членове на семейството г-н Гешев. Бил е сам, маршрутът е бил обичаен. Видях автомобила, има незначителни щети – дупка във фара“, заяви в парламента  Демерджиев.

„Аз лично видях автомобила, пострадал от този взрив. Има незначителни щети по него, които се изразяват в дупка в единия фар и проникване на сачма от рикошет в него. Няма никакви други щети. Видът но взривното устройство не позволява ударната вълна или отломки да проникнат в купето на този брониран автомобил“, допълни той.

Вътрешният министър Демерджиев съобщи, че данните за привлечения в помощ на следствието израелски експерт са оскъдни. „Това което знам и което достигна като информация до мен, е, че този експерт е пристигнал същия ден, около час и половина преди да настъпи взривът. Каква е причината той да дойде в България аз не мога да ви кажа, нито какъв е поводът за неговото посещение. Не мога да правя и предположения и спекулации в никоя посока. Това са фактите. Оттам нататък те трябва да бъдат изяснени докрай и всеки да си направиш съответните изводи“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече „шокиращи“ данните, изнесени от министър Демерджиев.