Гешев натопи преговарящата с ЕС Сърбия заради Nexo

Главният прокурор Иван Гешев накисна съседна Сърбия пред европейските институции за липсата на съдействие при искането на прокуратурата да бъдат екстрадирани основателите на криптокомпанията Nexo Коста Кънчев и Антони Тренчев, обвиняеми у нас по досъдебно производство за трансгранични престъпления. Както е известно Сърбия е в процедура по преговори за присъединяване към ЕС и всичките й действия се гледат под лупа по време на предприсъединителния период.

В преговорите между ЕС и западната ни съседка очевидно ще възникне проблем, след като стана известно, че Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, Европейския комитет по проблемите на престъпността, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола за възникнали трудности с приложението на Европейската конвенция за екстрадицията на български граждани от Република Сърбия.

В съобщение на прокуратурата за изпратените писма се посочва, че екстрадицията е част от действията й по разследването „Nexo“. Както е известно, държавното обвинение разследва компанията за изключително престъпления, свързани с организирана престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, и причинени вреди в различни държави.

В Групата е действала от началото на 2018 г. до 12 януари тази година у нас, във Великобритания и Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови. До момента в хода на извършените действия по разследването са събрани доказателства, от които се установява, че са осъществявани редица трансакции с цел да бъде избегнат санкционният режим, наложен по отношение на Руската федерация, е написал Гешев.

По досъдебното производство в качеството на обвиняеми са привлечени четирима, сред които Коста Кънчев и Антони Тренчев.

На 4 април прокуратурата е уведомена, че двете лица са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също и по канала на Международната организация на криминалната полиция – Интерпол.

Три дни по-късно е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, че двамата обвиняеми са пристигнали на на 6 април в 23:05 ч. на летището в Белград с полет от Дубай. Същия ден на основание на Европейската конвенция за екстрадиция са изпратени спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. Още на 7 април по факс е получено съобщение от Генералния секретариат на Интерпол, че документите са получени.

В писмата си до европейските институции Иван Гешев обвинява Сърбия че не е изпълнила задължението си по Европейската конвенция за екстрадиция и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица и незабавното уведомяване на България за резултата от изпратените молби до сръбските власти. Така на издирваните е позволено да избегнат наказателна отговорност в България. Случаят е безпрецедентен, досега такъв казус с неизпълнение на международен договор в областта на наказателното право не е установен в нашата практика, пише в писмото на Гешев.

В него главният прокурор отправя искане да бъде инициирана в спешен порядък процедурата на разрешаване в дух на приятелство на възникналите затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция.

Тежки думи по въпроса изрече и устата на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратура Сийка Милева
Сийка Милева

Тя  заяви за БТА, че Република Сърбия е отворила вратата на обвиняеми за тежки трансгранични криминални престъпления да избегнат правосъдието. И тя подчерта, че по силата на конвенцията страните имат ангажимент да осигурят ефективни и бързи действия по процедурите за екстрадиция. Освен това, подписвайки документа, страните се задължават да подобрят юридическото сътрудничество помежду си по наказателноправните въпроси.

В конкретния случай, прокуратурата бе уведомена, че две от обвиняемите лица по делото „Нексо“, спрямо които има издадени Европейски заповеди за арест и са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, са кацнали на летището в Белград с полет от Дубай, посочи говорителят на главния прокурор.

Тя припомни, че още същия ден колегите ѝ от отдел „Международен“ при ВКП, на основание на Европейската конвенция за екстрадиция, са изпратили спешно чрез Интерпол и до сръбските власти преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

Въпреки това сръбската държава не е изпълнила задължението си по международния договор и не е предприела незабавни действия за временно задържане на издирваните лица. По този начин обвиняемите за ръководене и участие в организирана престъпна група за изпиране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами, извършени на територията на България, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Швейцарската конфедерация и Каймановите острови, са избегнали наказателна отговорност у нас, каза Милева. Според нея сръбските власти е следвало да приложат правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция.

Прокуратурата на Република България изразява надежда, че диалогът между двете държави ще бъде подобрен. Това не е първият път, в който българската прокуратура отбелязва затруднения по приложението на Европейската конвенция за екстрадиция от страна на Република Сърбия, посочи Милева. Прецедент възникна през  лятото на 2014 г., след като искане на България за екстрадирането на обвиняемия за фалита на Корпоративна търговска банка Цветан Василев не получи отговор в продължение на повече от пет години.

Бившият банкер вече девет години пребивава на територията на Република Сърбия, което вероятно се дължи на това, че зад него стои зловредното руско влияние и на негови връзки с руски олигарси. Това е и причината да не може да се стигне до истината за източването на четвъртата по големина банка в България вече близо десетилетие, заяви Сийка Милева.