Иван Демерджиев

МВР-шефът критикува тиражирането на записи от прокуратурата

Записите, придобити със специални разузнавателни средства, които прокуратурата тиражира във връзка с досъдебно производство за търговия с влияние и дискредитиране на магистрати, бяха коментирани от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. „Не е коректно да се вадят и показват записи на части. През годините сме виждали такива случаи. Резултатите не бяха положителни и не се стигна до осъдителни присъди“, заяви той.

Според Демерджиев, оповестявайки тези записи, както и подробности от производството, главният прокурор Иван Гешев се е представил като жертва. „Позата и ролята на жертва не подхождат нито на главния прокурор, нито на министъра на вътрешните работи, нито на служителите на МВР“, заяви МВР-шефът. „Наши служители ежедневно са под заплаха. За голяма част от тях има и оперативна информация, че съществува реална опасност за живота и здравето им. Работата им е такава, че неизбежно води до сблъсък с подземния свят. Имаме протоколи за действие. Не може да всяваме паника. Не е приемливо хората, които са призвани да защитават обществото, да излязат и да кажат, че са жертви“, заяви вътрешният министър и обясни, че не слуша записи.

Демерджиев смята, че в МВР са се справили добре с изборите. „Дори по-добре, отколкото на предходните. Въпреки че предизвикателствата, пред които бяхме изправени, бяха много повече с връщането на хартиената бюлетина. Предупредих още, когато се гласуваше тази поправка в Изборния кодекс, че ще има повече опити да се манипулира вота. Ние обаче отговорихме подобаващо“, каза той. „151 съдебни производства. Цифрите говорят сами. Те са работени съвместно с прокуратурата. Не са по неотложност. Малък процент от производствата могат да бъдат прекратени, защото са съгласувани. Очаквам голяма част от тях да завършат с осъдителни съдебни актове“, обясни Демерджиев.

Той посочи, че всички партии купуват гласове, но ГЕРБ и ДПС са получени най-много сигнали. Той уточни, че е имало сигнали как една партия купува гласове за друга. „Очевиден е стремежът да се вкарат в парламента удобни патерици“, смята вътрешният министър. Въпреки това Демерджиев смята, че изборите са били честни, манипулираният вот е достигнал до пренебрежимо малки размери и не може да повлияе съществено на резултатите. 

Вътрешният министър коментира и бомбените заплахи и действията на МВР във връзка с тях. „Имаше протокол за действие при бомбена заплаха от 2013 година, но той не се познаваше от никого. Наложи се да го преработим. Ние не сме вменили никакви задължения на учителите, запазили сме тази част протокола от 2013 г. МВР поема отговорност и освобождава от такава директорите на училища. Ако оставим те да решават дали да бъдат евакуирани децата, ще бъде сериозно разстроен учебният процес. Протоколът, който приехме, не касае само училищата“, обясни Демерджиев.

„Ако възникне необходимост, ние сме готови да го преработим за специфичен тип сгради. Внимателно следим летищата“, посочи вътрешният министър. При получаване на имейл със заплаха за бомба, трябва да се подаде сигнал на телефон 112 или в МВР. „Прави се възможното да се запази имейла. При първоначалния оглед се търсят непознати предмети. През това време пристигат полицейските органи и започват те да проверяват. Децата продължават да учат“, каза Демерджиев.