Пернишката полиция хвана издирван в Шенген автомобил

България все още няма пълен достъп до Шенгенската информационна система, защото не сме член на зоната

Издирван чрез Шенгенската информационна система (ШИС) автомобил е установен от служители на Областната дирекция на МВР в Перник, съобщи говорителят на дирекцията Венцислав Алексов. Автомобилът е проверен в понеделник в Перник и е установено, че се издирва от полицейска служба в Европа.

Той е иззет и е уведомена Специализираната административна дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР. Работата по случая продължава.

Преди време при регистрацията в КАТ – Перник бе открит мотоциклет „Хонда“, закупен от 36-годишен жител на Трън в Италия. Полицията установи, че моторът е обявен за издирване на 28 септември 2006 г. чрез Шенгенската информационна система.

Както е известно, България е свързана с ШИС още от 2010 година. Оттогава тя подава информация в системата, но в същото време няма достъп до цялата база данни, какъвто имат страните членки на Шенген. ШИС-1 и ШИС-2, в които българските служби работят, всъщност са в голяма степен едностранно отворени канали за обмен на информация – от нас към ЕС, но в обратната посока има цедка за информацията. България подава информация към ШИС, но не разполага с пълен достъп до данните в системата, тъй като не е член, макар че е изпълнила всички технически критерии.

шенген

Неприемането ни в Шенгенската зона е очевиден проблем, що се отнася до обмена на важна информация. Каквато например са данните за престъпления, свързани с тероризъм. През 2018 г. в ЕС влязоха в сила нови правила за работата на ШИС. Според промените държавите от ЕС въвеждат задължително в системата данни за извършителите на престъпления, свързани с тероризъм. До 2021 г. в ШИС започна постепенно подаването на данни за престъпления, чиито извършители са неизвестни. Според правилата в системата се въвеждат решенията на държавите от ЕС за прогонването на чужденци без право на законен престой, както и задължението държавите да подават към системата данни за граждани на държави извън ЕС, на които е било забранено да влизат в Шенгенското пространство.

При влизането в сила на правилата от 2018 г. Европейската комисия бе категорична, че с тези промени ще бъдат запълнени празнотите при проследяването и предотвратяването на дейността на престъпниците.

България обаче остава извън Шенген, което ни пречи да ползваме и пълния спектър на възможности на системата. Страната ни отдавна е покрила всички технически критерии (още от 2011 г.) за влизане в зоната, но по различни причини, най-вече конюнктурни, все още клечим на прага й. Противниците на приемането ни обвързваха приемането ни с механизма за наблюдение и оценка на съдебната система и вътрешния ред и с постигането на трайни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Това изискване издава двойния им аршин, тъй като в договора за присъединяването ни към ЕС няма такава клауза. 

Гарантирането на сигурността на ЕС обаче няма как да бъде ефективно, ако предвидените мерки изключват държавите членки, които са извън Шенгенското пространство, но са външни граници на ЕС. За да може България да продължи успешното опазване на външните граници на съюза, страната има нужда от пълния набор от инструменти. Ето защо е нужно на България да бъде предоставен пълен достъп до базата данни на Шенгенската информационна система.