Прокуратурата прекрати дело за поръчки на COVID-тестове

Прокуратурата прекрати разследването за поръчките на COVID тестове за учениците. Както е известно, през 2022 г. Специализираната прокуратура започна разследване за проведени от Министерство на здравеопазването четири процедури за закупуване и доставка на тестове за тестване. Тогава здравен министър беше д-р Стойчо Кацаров.

Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13 март 2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването, пише в мотивите на постановлението за прекратяване.

Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров също е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя.

Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици.
 
Д-р Стойчо Кацаров заявява, че оклеветяването му не е по грешка. „То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид – 19“, добавя д-р Кацаров.